FAKE NEWS

 Målgrupp: Klasser i årskurs 6-8 i Skåne.
Period: vår och höst 2022 samt vår 2023
Tid per klass: 60 minuters föreställning och 40 minuters efterföljande pedagogikpass.
Kontakt och intresseanmälan: teater@sagohuset.nu
Kostnad: Kostnadsfritt.

———-
Fake News är ett samarbetsprojekt mellan Teater Sagohuset och kognitionsforskare vid Lunds universitet. Med teaterns förmåga att väcka känslor och engagemang vill vi och forskarna nå ut med kunskap om faktaresistens, källkritik och konspirationsteorier till barn och unga.
Teater Sagohuset bidrar med nyskapande scenkonst och pedagogiska metoder, som blir ett konkret sätt för skolan att arbeta med dessa frågor.

Dramatiker Klas Abrahamsson har skrivit och regisserat föreställningen “Du ljuger!”, som är en del av projektet.

Om föreställningen:
Tre skådespelare kommer till en skola för att diskutera möjligheten att sätta upp en pjäs om Fake News tillsammans med rektor och lärare. De tre skådespelarna har förberett varsitt förslag på hur det bäst borde göras men hamnar snart i konflikt. De bråkar om det rätta sättet att ta sig an denna komplexa fråga och snart förstår man att de alla har varsin hemlighet som gör frågan extra viktig för dem.

Alla skolor som vill vara med i projektet får se föreställningen i sitt klassrum innan det scenkonstpedagogiska arbetet tar vid.
Konstens förmedlande av emotioner och det visuella är bra för barns inlärning. Med det här projektet får vi nu en möjlighet att studera detta vetenskapligt. Detta tack vare kognitionsforskare professor Agneta Gulz, vid Lunds universitet, medverkan i projektet. Hon är specialiserad på hur barn kognitivt sätt har lättast att ta till sig ny kunskap och vad som behövs för att skapa bäst förutsättningar för lärande. Agneta Gulz har även forskat mycket kring motivation och lärande.

När vi spelar “Du ljuger!” och genomför det pedagogiska passet i skolorna vår och höst 2022 kommer Agneta Gulz att utföra en pilotstudie, som kommer att jämföra resultaten från
klasser som tagit del av Teater Sagohusets scenkonstpedagogiska paket, med klasser som inte gjort det.
I denna pilotstudie kommer vi kunna få en indikation kring de scenkonstpedagogiska metodernas effekter på lärande.

Så här motiverar Marie Dahllöf, generalsekreterare för Svenska Postkodstiftelsen varför de vill stödja projektet:
Att människor har tillgång till korrekt information är grundläggande i ett välfungerande demokratiskt samhälle och mycket viktigt för unga som växer upp i en digitaliserad värld. Föreningen Teater Sagohusets kreativa metoder för att upplysa unga om Fake News och ge verktyg till källkritisk tänkande gör oss stolta att vara en del av detta initiativ.”

FAKE NEWS-projektet genomförs med särskilt stöd av Postkodstiftelsen, Einar Hansens Allhemsstiftelse och C.F. Lundströms stiftelse.

KONTAKT

Hyllegränd 16
223 59 Lund

046-12 21 41

teater@sagohuset.nu

Med stöd av